Utilitzem cookies per millorar la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.
Pot obtenir més informació aquí

Què és el Pla lector?

No hi ha un pla lector model. Cada centre, cada grup, cada alumne requereix una anàlisi prèvia abans que el docent decideixi quins seran els títols, i les activitats que els acompanyen, que hauran de configurar aquest pla d’actuació.

Tot pla lector hauria de complir una sèrie de requisits per no quedar reduït a una activitat escolar més, una obligació més. Hauria de servir perquè cada aprenent prengués consciència del creixement de la seva capacitat lectora i de la seva capacitat d’anàlisi de fets, situacions i personatges, i descobrís la bellesa en el llenguatge.

El pla lector que ofereix La Galera té com a objectiu treballar la competència lectora amb la recomanació d’uns llibres de les seves col·leccions, acompanyats d’un conjunt d’activitats variades i completes que permetin assolir de manera progressiva tots els estadis de la comprensió lectora pel que fa als textos narratius:

  • Coneixement i domini del codi

  • Adquisició i ampliació de vocabulari

  • Comprensió de l’ús i l’estructura de la frase i del paràgraf

  • Comprensió de l’estructura interna de la narració

  • Identificació dels personatges i de la seva caracterització

  • Inferència i lectura entre línies


A la vegada tota narració s’inscriu en un context social, geogràfic, històric..., cosa que permet relacionar-la amb les diferents àrees curriculars. En els llibres que formen part del pla lector de La Galera, el context no és només una circumstància sinó que és especialment significatiu i per això ajuda a establir relacions amb les diferents àrees d’aprenentatge. Hi haurà llibres que mostraran sensibilitat ecològica, d’altres situaran la història en un context històric molt definit, d’altres ho faran en un entorn social específic, etc.

Si alguna cosa és característica de la narrativa per a infants i joves és la voluntat de comunicar emocions, mostrar sentiments i transmetre valors positius en relació al coneixement d’un mateix, l’experiència personal, la relació amb els altres i amb l’entorn. Aquest és, doncs, un factor comú. Ara bé, hi ha autors que mostren una clara intenció en aquesta transmissió de valors i posen la història al servei d’aquesta voluntat. Són històries que, un cop llegides en comú o individualment, permeten i incentiven la conversa, el comentari, la reflexió, i ajuden a créixer. El pla lector de La Galera ha seleccionat històries amb aquestes característiques.

Tal com dèiem abans, ni tots els plans lectors són iguals ni ho són tots els lectors. És per això que un pla lector ha de ser variat en gèneres, en temàtiques, en registres... Que cada lector pugui trobar, en algun moment del curs, la seva història, el seu llibre!